26 Haziran 2008 Perşembe

MPI Api Kurulumu

MPi Apisinin Linux üzerinde kurulumu nasıl oluyor?
Bu apiyi, linux'e kurmak için epey uğraştım, sonunda başardım, okulda bazı arkadaşlar da benim gibi kuramayıp, okulun serverine uzaktan bağlanıp, kod derlemeye çalışmıştık.

İlk olarak buradan apiyi Linux işletim sistemine indiriyoruz. Daha sonra indirilen sıkıştırılmış dosyayı bir klasöre açıyoruz ve daha sonra terminal'den bu klasöre giriyoruz.

Terminal'e
"./configure CC=cc CXX=CC --without-fc -prefix=/directory/to/install/in" yazarak apinin configurasyonunu sağlıyoruz ( --without-fc FORTRAN uygulaması yazmayacağımızı belirtmek için ). Eğer hata çıkarsa, gcc nin yeni versiyonunun yüklenmesi gerekebilir. Bunu da "sudo apt-get install build-essential" dan yapabiliriz. Bu konfigurasyon işlemi sisteme bağlı olarak 5-10 dakika sürebilir, bu işlem bittikten sonra aynı klasörde terminale "make" daha sonra "make install" yazarak, apinin kurulmasını sağlıyoruz. Daha sonra terminale "mpicc" yazarak apinin yüklenip yüklenmediğini kontrol ediyoruz. Eğer şu şekilde bir hata alırsak :


root@fuat-laptop:/home/fuat/Desktop/lam-7.1.4# mpicc
The program 'mpicc' can be found in the following packages:
* lam4-dev
* libmpich1.0-dev
* libopenmpi-dev
* libmpich-mpd1.0-dev
* libmpich-shmem1.0-dev
Try: apt-get install
bash: mpicc: command not found


lam4-dev package'ını yüklememiz gerekbilir. Yüklemek için "sudo apt-get install lam4-dev" yazıyoruz terminal'e. Daha sonra mpicc yi tekrar deniyoruz ve "gcc no input files" hatası alırsak apinin doğru yüklendiğini görmüş oluyoruz.

Sırada mpirun var. Terminal'e mpirun yazıp mpirun uygulamasını kontrol ediyoruz, eğer yine bulunamazsa, "sudo apt-get install lam-runtime" yazarak bu package'in yüklenmesini sağlıyoruz.

Sıra geldi apiyi çalıştırmaya, "lamboot" yazıyoruz terminale, eğer şu şekild bir çıktı alırsak :



fuat@fuat-laptop:~/Desktop/lam-7.1.4/myexamples$ lamboot

LAM 7.1.2/MPI 2 C++/ROMIO - Indiana University



apimiz, başarıyla kurulmuştur...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder