25 Haziran 2008 Çarşamba

Linux'te Babylon Sözlük

Windows'tan aşina olduğumuz, yanımızdan ayıramadığımız bir parçadır Babylon. Şahsen, ingilizce kelime haznemi geliştirmede en faydası dokunan bir araç oldu bu uygulama. Peki bu araç sadece Windows'ta mı?

Sırf bu yüzden linux kullanmayanlar olduğunu biliyorum, şahsen benim de uzun süredir linux kullanmamamın sebeplerinden bir tanesi de buydu. Linux'te bu programı nasıl kullanacağız?

Babylon sadece Windows sürümleri için var fakat aynı işlemi gören bir Linux uygulaması da var : Stardict. Kelimelerin üstüne gelip kolayca farklı dilde olan anlamlarını görebilirsiniz.

Yapmamız gerekenler:

1 - İlk olarak Stardict adlı uygulamayı bilgisayarımıza kuruyoruz.
Ubuntu için : http://downloads.sourceforge.net/stardict/stardict_3.0.1-1_i386.deb

Diğer linux : http://linux.softpedia.com/progDownload/StarDict-Download-1162.html

2 - Daha sonra Babylon sözlüklerinin Stardicte kullanılması için Converter uygulaması kurmamız gerekiyor. Bu program .BGL uzantılı dosyaları, Stardict uygulamasının okuyabileceği .IFO uzantılı dosyaya çeviriyor. Programın adı : Dict Convert

http://linux.softpedia.com/get/Education/Dictconv-23446.shtml
adresinden programı indirebilirsiniz.

Programı indirdikten sonra zipli dosyayı bir klasöre açın ve daha sonra klasörün içine terminalden girdikten sonra :
"./configure" yazarak configurasyonu sağlayın. Eğer C++ Compiler hatası alırsanız terminale "sudo apt-get install build-essential" yazın ve ilgili paketlerin yüklenmesini sağlayın. Eğer libxml2 hatası alırsanız terminale "sudo apt-get install libxml2-dev" yazıp libxml2 paketinin yüklenmesini sağlayın. Daha sonra bu işlemi de sorunsuz hallederseniz, "make all install" yazarak programın kurulmasını sağlayın.

3 - Çevirme işleminin yapılması
http://www.babylon.com/category/30/Turkish.html adresinden türkçe sözlüklerden ilgilendiklerinizi indirin.
Daha sonra terminalde "dictconv babylonsozluk.bgl -o stardictsozluk.ifo" yazıp çevirme işlemini gerçekleştirin. Daha sonra bu komutu yazdığınız klasöre olusacak 3 dosyayı stardictsozluk.ifo,
stardictsozluk.idx, stardictsozluk.dict; stardict'in kurulduğu dizindeki dic klasörünün içine kopyalayın. Eğer nereye kurulduğunu bilmiyorsanız, "updatedb" yazın terminale, daha sonra "locate stardict" yazın ve stardict klasörünün nerede olduğunu öğrenmiş olun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder